Hvad er stramt tungebånd.

Stramt tungebånd er ikke kun en begrænsning i sammenhæng med tale og at kunne få deres ord til at flyde. Det er meget ofte en medfødt abnormalitet, der nedsætter mobiliteten i tungen, der kan have dramatiske effekter på oral udvikling – når tungen fysisk er bundet til mundbunden, så kan tandbuen og den korrekte funktionelle vejrtrækning også blive hårdt påvirket. Meget ofte ses det også at børn i en tidlig alder er blevet mundånder eks. at barnet har suttet tommelfinger er længere varig brug af sut eller tilstoppet næse, allergi der har gjort at barnet er blevet mundånder og tungen ikke længer ligger på sin fysiske plads nemlig oppe i hele ganen. For manges vedkommende har den lagt sig ned passivt i mundbunden eller mellem tænderne eller kun lige tungespidsen oppe i ganen, her er det et for stramt tungebånd.

Tungen er en stor muskel der burde ligge stærkt oppe i hele ganen og være pladeholder for tænder og attachment for hele underkæben op imod overkæben. Tungebåndet er et stykke væv under tungen, der forbinder det med mundbunden. Tungebånd fungerer på samme måde i fasisk træk, da vores dybe frontlinje ligament forbinder vores tunge i et kontinuerligt langt bånd af ligamenter ned til vores tæer.

Dette stykke ligament under tungen kaldes en frenum, og alle har en. I nogle mennesker er det strammere end det burde være, og det er her alle problemer kommer ind. Får hvad holder os sammen kan også holde os tilbage og give begrænset udfordringer. Mange gange kan det strækkes ved træning, nogle gange skal der hjælp til.

Hvordan kan jeg hjælpe?

Når nogen med stramt tungebånd, skal de frigøres ved hjælp af en enkel kirurgisk procedure, der kaldes en frenektomi. Jeg undersøger enhver patient for tungebinding og bekræfter, om proceduren ville være fordelagtig eller ej.

Hvis der er behov for operation, er det super vigtigt at udføre en række øvelser før og efter proceduren.  For at du som klient har bedste forhold til at arbejde under og den træning der er nødvendig at udøve bagefter kan lade sig gøre. Jeg giver dig som klient specifikke øvelser til at træne i de 4 uger, der går op til operation.

Den vigtigste dag er imidlertid dagen efter operationen. På dette tidspunkt kontrollerer jeg, at alt heles korrekt, og introducerer yderligere øvelser der skal gøres med det samme, for at styrke og udvikle tungens nye mobilitet.

Så mange mennesker har fået operationen udført, men er utilfredse med resultaterne, fordi musklerne i tungen faktisk aldrig er blevet brugt korrekt. Disse muskler skal aktiveres gennem terapi straks efter, så tungen ikke heles tilbage på sit oprindelige sted, og i virkeligheden måske bliver værre.

Jeg koordinerer min terapi med tandlægen eller  kirurgitiden for at sikre dig, at din behandling er perfekt rettet.

Kontakt mig i dag for en tungebånds evaluering. Kontakt